Η διαδικασία πελλετοποίησης του ξύλου χωρίζεται σε 8 φάσεις:

 

ΦΑΣΗ «Α» - ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ και ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ
 
Η διαδικασία ξεφλουδίσματος και τεμαχισμού είναι απαραίτητη για τη μείωση των διαστάσεων της πρώτης ύλης, η οποία αποτελείται από 3 μορφές:
 
- κορμοί
- κλαδιά
- υπολείμματα πριονιδιού
 
Αυτή η εργασία γίνεται με ειδικά μηχανήματα με δικούς τους κινητήρες ή με σύνδεση σε τρακτέρ.
 
Το προϊόν που παράγεται είναι μια μέση σύνθλιψη, που ονομάζεται «τσιπ», μπορεί να μεταφερθεί μέσω των συνηθισμένων συστημάτων μεταφοράς.
 
Το παραγόμενο προϊόν, σε αυτό το σημείο, πρέπει να αποξηρανθεί ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη υγρασία που θα του επιτρέψει να εισαχθεί στις μηχανές πελλετοποίησης.
 

ΦΑΣΗ «Β» - ΞΗΡΑΝΣΗ

 
 
Η φάση της αποξήρανσης είναι απαραίτητη για τη μείωση της ποσότητας της υγρασίας του προϊόντος από 50%σε -όχι περισσότερο από- 12-13%.
 
Η μηχανή μπορεί να είναι του τύπου με περιστρεφόμενο τύμπανο ή με ιμάντα,έχει έναν καυστήρα ο οποίος μπορεί να τροφοδοτηθεί με μαζούτ, φυσικό αέριο ή ξύλο.
 

ΦΑΣΗ «Γ» - ΑΛΕΣΜΑ

 
 
Μετά την αποξήρανση, το μηχάνημα ραφιναρίσματος -πλήρες με μονάδα απορρόφησης- μειώνει τις διαστάσεις του προϊόντος προκειμένου να μπορεί να προετοιμαστεί για την φάση της πελλετοποίησης. Εξάλλου, το προϊόν καθαρίζεται από σιδηρούχα στοιχεία ή άλλα.
 

ΦΑΣΗ «Δ» - ΑΝΑΜΙΞΗ

 
Ένα σιλό ανάμιξης φροντίζει ώστε το προϊόν να είναι ομοιογενές και να μπορεί να αποθηκευθεί.
 

ΦΑΣΗ «Ε» - ΠΕΛΛΕΤΟΠΟΙΗΣΗ

 
Στον conditioner το προϊόν ομογενοποιείται με ατμό, μελάσα, λίπος ή άλλα συστατικά που προστίθενται πριν την είσοδό του στις τρύπες της μήτρας, πιεζόμενα από τα ράουλα. Στο εξωτερικό της μήτρας, μαχαίρια κόβουν το πέλλετ στις επιθυμητές διαστάσεις.
 

ΦΑΣΗ «Ζ» - ΨΥΞΗ

 
Μετά την πελλετοποίηση, το προϊόν είναι πολύ ζεστό.
Συνεπώς είναι απαραίτητο το προϊόν να ψυχθεί σε θερμοκρασία περίπου +5°C προκειμένου να δώσει την αναγκαία σκληρότητα ή τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αποθήκευσή του.
 
Η μηχανή είναι ένας ψύκτης αντίθετης ροής, πλήρης, με γραμμή απορρόφησης αέρα και ανάκτησης σκόνης.
 

ΦΑΣΗ «Η» - ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ

 
 
Η φάση του κοσκινίσματος προβλέπει τον καθαρισμό του προϊόντος από τη σκόνη, η οποία ξαναμπαίνει στον κύκλο παραγωγής.
 

ΦΑΣΗ «Θ» - ΕΝΣΑΚΙΣΗ

 
 
Το πελλετοποιημένο προϊόν μεταφέρεται στα σιλό αποθήκευσης πριν την παράδοση. Μπορεί να μεταφερθεί σε βαρέλια, να φορτωθεί σε φορτηγά ή να συσκευαστεί σε σάκους. Οι μηχανές μπορεί να είναι χειροκίνητες ή αυτόματες με ζύγισμα, ενσάκιση και πελλετοποιητή.
 
 

Κατεβάστε το αρχείο με την επεξήγηση της διαδικασίας σε μορφή .pdf  ΕΔΩ.