Το pellet είναι ένα καύσιμο που κατασκευάζεται από συμπίεση καταλοίπων επεξεργασίας του ξύλου, από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας και καλλιέργειας των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν. Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το pellet γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν pellet.

Η τυπική διάμετρος του πέλλετ είναι συνήθως 6-8 mm, το μήκος του 12-30,5 mm και  η πυκνότητα του 1,25 kg/m3 .Το χρώμα των πέλλετ εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους. Τα υπολείμματα τέφρας που αφήνει δεν ξεπερνούν το 1% και η περιεχόμενη υγρασία δεν υπερβαίνει το 8%. Η μέση θερμογόνος δύναμη του πέλλετ είναι μεγαλύτερη από 4200 kcal/kg.

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία στη χρήση καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο ιδανικό για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης προσφέροντας οικονομία και ασφάλεια.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpvuVFK2V9jpHrTBbkMQxHLS7a0aa8q2se46K3AifRWztHX415https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQVYaAaV9VkB384r4yAP9NjwWxXLwF3XIXMAm1X2mtYaER77jExwood pellets green energy and branches of red deal Stock Photo - 3542583

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα pellets χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για το  περιβάλλον και την οικονομία .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του 2009:

  • Στην Σουηδία καταναλώθηκαν πάνω από 2.000.000 τόνοι pellets ετησίως
  • Στην Γερμανία καταναλώθηκαν πάνω από 2.000.000 τόνοι pellets ετησίως 
  • Στην Αυστρία καταναλώθηκαν πάνω από 1.000.000 τόνοι pellets ετησίως
  • Στην Ιταλία καταναλώθηκαν πάνω από 1.800.000 τόνοι  pellets ετησίως
  • Αντίθετα στην Ελλάδα καταναλώθηκαν μόλις 120.000 τόνοι pellets την τελευταία χρονιά

Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει άμεσα αφού η χώρα μας έχει από τα πιο ακριβότερα πετρέλαια θέρμανσης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Στην Ιταλία η χρήση pellets αυξάνεται συνεχώς με τους Ιταλούς να έχουν κατασκευάσει δεκάδες μεγάλα και μικρά εργοστάσια pellets και να έχουν αναπτύξει σύγχρονες σόμπες που καίνε pellets. H Ιταλία πλέον έχει ξεπεράσει σε χρήση pellets πολλές βορειότερες χώρες. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ακριβό πετρέλαιο.